Telefoonnummer

+32 497 - 175832

E-mail

jan@jadico.be

Open

Enkel op afspraak (Alken en Diest)

Het verschil tussen de Chinese en westerse geneeskunst ligt in hun respectievelijke benaderingen van gezondheid en ziekte, filosofieën, behandelingsmethoden en concepten.

 1. Filosofie en benadering:
 • Chinese geneeskunst: Traditionele Chinese geneeskunde (TCM) is gebaseerd op een holistische benadering, waarbij het menselijk lichaam wordt gezien als een systeem waarin energie (qi) en de tegenovergestelde krachten (yin en yang) in balans moeten zijn voor een goede gezondheid. TCM zoekt naar de onderliggende oorzaak van ziekten en richt zich op het herstellen van de energiebalans en het bevorderen van de natuurlijke genezingskracht van het lichaam.
 • Westerse geneeskunde: De westerse geneeskunde is sterk gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, anatomie en fysiologie. Het concentreert zich op het identificeren van specifieke ziekteverwekkers of fysieke afwijkingen en het gericht behandelen van symptomen met behulp van medicijnen, chirurgie of andere medische technologieën.
 1. Diagnose:
 • Chinese geneeskunst: TCM-diagnose omvat het beoordelen van de energiestromen in het lichaam door het lezen van de pols, tong en het stellen van vragen over symptomen en levensstijl. Het richt zich op patronen van disharmonie in het lichaam in plaats van op specifieke ziekten.
 • Westerse geneeskunde: In de westerse geneeskunde wordt een diagnose vaak gesteld op basis van fysieke en klinische symptomen ondersteund door laboratoriumonderzoeken en beeldvormingstechnieken. Het concentreert zich op het identificeren van specifieke ziekten en aandoeningen.
 1. Behandelingsmethoden:
 • Chinese geneeskunst: TCM maakt gebruik van verschillende niet-invasieve technieken, zoals acupunctuur, kruidengeneeskunde, moxibustie, guasha, tui na en cupping, om de energiebalans te herstellen en de gezondheid te bevorderen.
 • Westerse geneeskunde: De westerse geneeskunde maakt gebruik van medicijnen, chirurgie, fysiotherapie en andere moderne medische technologieën voor de behandeling van ziekten.
 1. Oorzakelijk denken:
 • Chinese geneeskunst: TCM kijkt naar disharmonie en onevenwichtigheden in het lichaam als de oorzaak van ziekten en probeert deze balans te herstellen om het lichaam te genezen.
 • Westerse geneeskunde: De westerse geneeskunde richt zich vaak op de identificatie van specifieke oorzaken van ziekten, zoals bacteriën, virussen, genetische factoren of levensstijlgerelateerde risicofactoren.

Het is belangrijk om op te merken dat beide benaderingen waardevol kunnen zijn, en veel moderne gezondheidszorgsystemen integreren elementen van zowel traditionele Chinese geneeskunde als westerse geneeskunde om patiënten een uitgebreide en effectieve zorg aan te bieden. Het is altijd verstandig om met een zorgverlener te praten om de meest geschikte behandeling voor uw specifieke gezondheidsbehoeften te bepalen.