Wat zijn psychosomatische klachten?
Dit zijn lichamelijke klachten die niet of onvoldoende verklaard kunnen worden door een lichamelijke aandoening, maar verergeren door of het gevolg zijn van een psychologisch probleem.
Dit soort klachten kan zijn oorsprong vinden in persoonlijke of socio-culturele factoren, of factoren die te maken hebben met medische behandelingen:
- persoonlijke factoren: erfelijke factoren, persoonlijkheidstrekken zoals een laag zelfbeeld, pessimisme, onvermogen om emoties uit te drukken, en factoren die samenhangen met de ontwikkeling en met het leren zoals verwaarlozing, seksueel en fysiek geweld, ziekte en ziektegedrag van de ouders. Ook fysiologische mechanismen kunnen aan de basis liggen zoals bij hyperventilatie, spierspanning e.d.
- socio-culturele factoren: soms zijn de klachten cultureel gebonden. Wanneer psychische klachten cultureel niet aanvaard worden, zullen ze vaak geuit worden als lichamelijke klachten.
- factoren die verband houden met medische behandelingen: te veel onderzoeken zonder behandeling kunnen de klachten uitlokken.
Tot 50% van de mensen met psychosomatische klachten heeft daarnaast ook een depressie of angststoornis. Ten slotte kan iemand met psychosomatische klachten ook daadwerkelijk een lichamelijke ziekte hebben.
Hoe kun je het herkennen?
Psychosomatische klachten zijn vaak ernstig, langdurig en hebben een negatieve invloed op het sociale en professionele functioneren. De meest voorkomende klachten zijn rugpijn, buikklachten en hoofdpijn. Onderzoek levert niets op, en de behandelingen helpen vaak maar tijdelijk. De klachten komen steeds terug. Dikwijls raakt men sociaal wat geïsoleerd. Werken lukt niet zo best meer, en er zijn opeenvolgende periodes van soms langdurige arbeidsongeschiktheid.
Mensen met dergelijke klachten zijn er doorgaans van overtuigd dat er iets ernstigs aan de hand is en vragen daarom vaak naar verder technisch onderzoek (bloedonderzoek, scans,…). Het aanvaarden dat de klachten psychologisch van aard zijn is hierdoor zeer moeilijk. Ze hebben dikwijls het gevoel niet ernstig genomen te worden. Vaak komen bij dieper navragen stresssituaties aan de oppervlakte, zoals problemen thuis of op het werk.
Wat kun je doen?
Probeer zo objectief mogelijk over je klachten na te denken, en schrijf ze eventueel op. Denk na hoe en wanneer de klachten zijn begonnen. Wanneer heb je er het meeste last van? In welke situaties verbeteren of verergeren ze? Gaan ze gepaard met problemen in je persoonlijke leven of in de werksfeer?
Je kan me altijd contacteren om een intakegesprek te plannen en dan bekijken we wat ik voor jou kan doen.