Telefoonnummer

+32 497 - 175832

E-mail

jan@jadico.be

Open

Enkel op afspraak (Alken en Diest)

De American Psychological Association (APA) besluit uit 40 jaar onderzoek dat traditionele mannelijkheid, gekenmerkt door competitiviteit, dominantie en agressie, schadelijk is – niet alleen voor vrouwen, maar ook voor mannen zelf.

Zo zijn jongens vaker het slachtoffer van disciplinaire maatregelen en uitval in de middelbare school en geraken achterop qua academische prestaties. Mannen drinken en roken meer, eten ongezonder en hebben meer hart- en vaatzieken. Ze zijn oververtegenwoordigd in gevangenissen, plegen meer geweldmisdrijven en zijn ook vaker slachtoffer van geweld. Hun gemiddelde levensverwachting ligt nog steeds een pak lager dan die van vrouwen. Daar bovenop zoeken vele mannen geen hulp als ze die nodig hebben. Ze praten dikwijls niet over hun moeilijkheden, voelen zich frequenter eenzaam en plegen vaker zelfmoord.

Je kan deze informatie op 2 manieren bekijken.

  • OF het is de hoogste tijd dat mannen zich leren openstellen om mee te kunnen in de huidige maatschappij
  • OF het huidige aanbod aan hulp is niet wat mannen zoeken

Ik geloof vooral in dit laatste uitgangspunt. Veel psychologische ondersteuning vertrekt vanuit de gesprekstherapie en dit is vaak niet wat mannen nodig hebben. Vanuit mijn wetenschappelijke achtergrond is dit gemakkelijk te verklaren.

Wat maakt mannen specifiek anders dan vrouwen? Het hormoon testosteron!

Wanneer een koppel een kindje verwacht zien we duidelijke veranderingen bij de moeder. Wist je dat ook het lichaam van de vader veranderingen ondergaat? Zo zakt het testosterongehalte, wat mannen veel zorgzamer maakt. Die daling zorgt daarnaast ook voor de vrijgave van oxytocine en dopamine, twee hormonen die verantwoordelijk zijn voor de vorming van de band tussen vader en kind. Hoe meer het testosterongehalte zakt, hoe meer deze hormonen vrijgegeven worden.

Om met stress om te gaan maken vrouwen van nature oxytocine aan, terwijl mannen dan testosteron aanmaken. Hierdoor verlangen mannen niet naar dezelfde hulp! De verhoging in testosteron zorgt er net voor dat mannen minder zorgzaam worden, iets dominanter soms agressief, minder empathisch. Kom dus niet af met veel blabla want dit werkt averechts op de man die hulp nodig heeft. Mannen zijn de jagers, het moet snel vooruitgaan. Wij willen resultaat! Daardoor worden we terug rustiger en kunnen we ons testosterongehalte laten dalen.